INLEDNING

Vi som haft turen att tillbringat vår barndom i Bunkeflo under första halvan av nittonhundratalet vet vad äventyr, frihet och glädje är. Men vi vet också vad försakan, hårt arbete och fattigdom är, och då menar jag inte den lyxfattigdom som det skrivs och pratas om nu för tiden. Jag kan ändå inte föreställa mig en bättre barndomsmiljö, här kände vi alla varandra vilket gav en trygghet och självtillit som sen har följt mig resten av livet.

Arbetet med att digitalisera Bert Perssons bok "BUNKEFLO VÅR HEMBYGD" får bli mitt tack till Bunkeflo för en fantastisk barndom. Nu kan alla ta del av den, och jag tänker då speciellt på de tusentals nya Bunkefloare som befolkar ängarna och åkrarna där vi som barn lukat morötter och plockat potatis, och där våra mödrar krupit fram i lervällingen under regniga höstdagar, för att gräva upp och nacka sockerbetor, på de 2-3 tunnland som de tingat på Ängslätt eller någon annan av gårdarna.

De nya Bunkefloborna vill kanske veta lite mer om det som i dag heter Bunkeflostrand, och då finns det ingen bättre källa än Bert Perssons bok. Genom att den nu blir tillgänglig och sökbar på nätet, så kan alla få glädjen att lära känna hur ett samhälle föds, lever och utvecklas.

Eftersom det är dåligt med tillgängligheten på bokens originaltexter och bilder, och jag vill få ut den på internet så fort som möjligt, så har jag skannat in sida för sida från boken. Det gör att varje sidsamling, som består av ca 100 sidor, blir stora filer som det kan ta tid att laddas ner, så där får ni ha tålamod. Det går inte att söka på inskannade sidor, så jag har lagt in ett klickbart register från vilket man kan nå önskat stycke i boken.

Efterhand kommer de inskannade sidorna, i första hand textsidorna, att ersättas av maskinlästa sidor som blir sökbara. Då blir det snabbare nerladdning och Google och andra sökverktyg kommer att kunna hitta både namn, händelser och allt annat det står på dessa sidor. När tillfälle ges så blir även bildsidorna omgjorda så den texten som förekommer där också blir sökbar. För närvarande är det mellan 50 och 100 textsidor som är sökbara, så det kan vara lönt att prova och söka innan man börjar "bläddra". Men man måste söka i varje sidsamling om man inte vet i vilken sidsamling det man söker finns. Man söker i varje sidsamling för sig med webbläsarens sökverktyg genom att trycka på Ctrl + F.

 Programmet jag använder för att maskinläsa och omvandla de inskannade sidorna till redigerbar text gör detta med en rättfrekvens på mer än 95%, men det medför ändå en hel del arbete med bla rättningar och korrekturläsning. Så det kommer att ta sin tid innan all text är redigerad och har ersatt alla de skannade sidorna.

För att snabbare få ut de maskinlästa sidorna så att Google kan hitta i texten har jag börjat lägga in sidor oredigerade med de läsfel som programmet har gjort. De sidorna har liksom texten här en gul bakgrund. Detta gör jag eftersom det kommer att ta mycket lång tid innan jag kan lägga ut alla de maskinlästa sidorna rättade.

 Här nedan är exempel där ni kan se skillnaden på skannad och maskinläst text.

Skannad text, inte sökbar.

Maskinläst text, sökbar.

FRUKTLIDEN Anders Andersson hade gården kvar till 1868. Efter hans bortgång genomfördes en hemmansklyvning och ett antal mindre ägolotter. varav flera senare kom att styckas upp ytterligare, uppstod öster om Fruktliden. Resten av hemmanet övertogs av sonen Jöns Andersson som gick bort på 1970-talet. Hans änka, Anna ägde den 1875. Vem som sedan ägde/brukade gården fram till 1895 är oklart. År 1880 finns en Bror Andersson bland Naffentorps 4-hemmanets rusthållare. och kanske var han son till Anders Andersson.

 Ni får gärna lämnar en kommentar på kontaktsidan.

Webbmäster

Stig Lidén Andersson

 

 

Gör din egen gratis hemsida

LÖSENORDET

För att kunna läsa alla sidorna måste ni ha ett lösenord. Hur ni får det finns beskrivet på fliken LÖSENORDET.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)